Jeofizikte ölçümler nasıl alınır?

31 Ağustos 2018

Öncelikle ölçüm yapabilmek için araziye  veya ölçüm alınmak istenen yere gidip hangi sıklıkla ne ölçümü (özdirenç mi, sp mi, manyetik mi, sismik mi, gravite mi vs)alınacağını belirlemek gerekir. 

Diyelim ki gravite veya manyetik öçlümleri almaya kara verdik ve ölçüm aralığını 10 metre seçtik. Ama gelin görün kim arazide 10 metre aralıklarla elektrotları yerleştirmek mümkün olmayabiliyor çünkü tam elektrodu koymanız gereken yerde bir de bakıyosunuz ki kocaman bir ağaç var veya bir kaya parçası duruyor vs bu gibi durumlar yüzünden aldığımız ölçüler genelde gelişigüzel olur mesela birisi 9m diğeri 11m diğeri10m aralıklarla yerleştirilmiş elektrodlar olabilir. bu durumda düzgün bir ölçüm haritası oluşturabilmek için gridleme yapmamız gerekir.

Yapacağımız gridleme aralıpı en ufak ölçüm aralığından büyük veya eşit olmalıdır. Aksi taktirde ölçüm haritamızda gerçekte olmayan anomaliler görünebilir veya görünmesi gereken anomaliler kaçırılabilir. Eğer aldığımız ölçüm verilerine Fourier transformu uygulayarak filtreleme yapmak istiyorsak gridleme aralığı tam olarak birbirine eşit olmalıdır. Gravite ve manyetik verileri için fonksiyonu 1/r2 olan gridleme önerilir. Öte yandan gridleme yapmak için Surfer, matlab ve benzeri pc programları kullanabilirsiniz. Bu programlarda yer alan krigging gridleme yöntemi bir çoğu jeofizik ölçüm tekniği için uygulanabilir.

Ata Mah.Lizbon Cad.No:149 Öveçler- Çankaya/ANKARA
Teklif Al

Teklif Formu